Protest strażaków w Nowym Porcie.

Protest strażaków w Nowym Porcie. Chcą wycofania zwolnień pracowników!

dziennikbaltycki

Anna Werońska
2.03.2012r.

Blisko 200 strażaków i przedstawicieli związków zawodowych pojawiło się podczas protestu pod budynkiem Zarządu Portu Morskiego Gdańsk. To ich odpowiedź na zmniejszenie finansowania Portowej Straży Pożarnej "Florian", a tym samym - zwolnienie 44 strażaków oraz wypowiedzenie umowy z Morską Strażą Pożarniczo-Ratowniczą.

Związkowcy złożyli w ZMPG petycję, w której apelują o zwiększenie bezpieczeństwa na terenie Portu, wycofanie się z decyzji o zwolnieniu kilkudziesięciu strażaków z Portowej Straży Pożarnej "Florian", wypłatę zaległych pieniędzy oraz podpisanie czasowej umowy z Morską Strażą Pożarniczo - Ratowniczą. Petycja ma trafić także m.in. do władz województwa pomorskiego oraz ministra skarbu państwa oraz ministra transportu, budownictwa i gospodarki morskiej.

- Po zwolnieniu 44 strażaków z PSP Florian i powierzeniu ochrony przeciwpożarowej portu Straż Ochrony Portu Gdańsk bezpieczeństwo zarówno w porcie jak i w pobliskich dzielnicach jest zagrożone - krzyczeli strażacy. - Straż Ochrony Portu jest profesjonalną firmą ochroniarską, ale nie ma żadnego doświadczenia w gaszeniu pożarów, ani nie nie posiada statutu jednostki przeciwpożarowej, a tylko takie mogą brać udział w akcjach gaśniczych.

Protest rozpoczął się o 9 rano. Strażaków z PSP Florian, MSP-R wsparli także m.in. pracownicy Portu Gdynia, Krajowa Sekcja Morska Marynarzy i Rybków czy Rada Osiedla Nowy Port.

Protest strażaków w Nowym Porcie Protest strażaków w Nowym Porcie Protest strażaków w Nowym Porcie