NIE WAŻNE LASY gdy trzeba kasy

Komisja Krajowa NSZZ „Solidarność” we wtorek, w dniu w którym przez Senat w błyskawicznym tempie przeszło I czytanie zmiany ustawy o lasach państwowych, wyraziła ostry sprzeciw wobec tego projektu. Zdaniem związkowców nowa ustawa zagrozi płynności finansowej przedsiębiorstwa, wpłynie negatywnie na dorobek pokoleń, jakim są lasy państwowe, może doprowadzić ponadto do zwolnienia tysięcy pracowników. Ustawie zarzucono całkowite pominięcie konsultacji społecznych i międzyresortowych.

- W najlepszym przypadku jest to więc kolejny skok na kasę do łatania budżetowych dziur, w najgorszym - wstęp do prywatyzacji lasów, na zasadzie jest tak źle, że lepiej sprywatyzować. Znamy to przecież, ze służby zdrowia - alarmują związkowcy. Przypomnijmy, że rząd PO-PSL zdecydował w pośpiechu o obłożeniu haraczem Lasów Państwowych. Pieniądze szykowane są przed wyborami samorządowymi na remonty lokalnych dróg. Nowelizacja ustawy o lasach zakłada przekazanie do budżetu w latach 2014-15 1,6 mld zł z Lasów Państwowych. Od 2016 r. lasy będą odprowadzać 2 proc. przychodów ze sprzedaży drewna. Ustawa nadaje więc ministrowi Środowiska uprawnienia organu podatkowego.

Przed tygodniem Nadzwyczajne WZD Krajowej Sekcji Pracowników Leśnictwa NSZZ „S”, protestując przeciwko zmianie Ustawy o lasach, wskazało na jej niezgodność z Konstytucją, zagrożenie dla stabilności Lasów Państwowych i uderzenie w pracowników. NSZZ „S” rozpocznie procedury zmierzające do ogłoszenia strajku generalnego. Będzie też manifestacja leśników w Warszawie.

IBIS 15 (151) 29 stycznia 2014